Inför resan

Global travel

Inför utlandsresan är det mycket man ska komma ihåg och mycket att tänka på. Inte bara gällande packning utan även vad man bör planera och undersöka innan resan bär iväg.

Vaccinationer

Till en början är det viktigt att man i tid kollar upp vilka vaccinationer och försäkringar som är aktuella. Att kolla upp vilka eventuella sjukdomar det finns i landet man reser till som det inte ges något vaccin emot är även bra att komma ihåg.

EU-kortet

EU-kortet, som går att beställas hos Försäkringskassan innan resan, visar att man är sjukförsäkrad i Sverige och gäller i ett flertal länder. Ska man resa till länder som inte berörs av EU-kortet kan det vara bra att kolla upp om den egna hemförsäkringen har något reseskydd.

Mediciner

Om man har mediciner som ska tas med på resan är det viktigt att kolla upp om det krävs läkarintyg för att föra in dem i landet. Att förvara alla mediciner i deras originalförpackning kan vara till en fördel, då det på så vis blir lättare för tull- och sjukvårdspersonal att förstå vad det är man använder.

Viktiga papper

Inför resan är det också viktigt att se till att man har alla viktiga papper som eventuellt behövs. Exempelvis pass, biljetter, visum, vaccinationsintyg och försäkringsbesked. Man bör innan resan ta reda på vilken valuta som är aktuell i de länder man besöker och hur den kommer att påverka reskassan. Att ta med mer än ett kontokort kan vara en bra idé för att minimera risken att vara utan kort om ett slutar fungera. Eventuella adresser och telefonnummer som kan behövas under resan bör kollas upp innan avfärd, liksom vilka landskoder som gäller.

ICE

Något som kan vara av betydelse om något skulle hända under resan är att spara anhörigas teleonnummer på mobiltelefonen med rätt landskod under kontaktnamnet ICE. Förkortningen ICE står för ”In Case of Emergency” och den hjälper sjukvårdspersonalen att hitta rätt om de behöver få tag i någon anhörig.

UD

Innan man reser kan det vara bra att gå in på utrikesdepartementets webbplats för att ta reda på vad som gäller för de länder man planerar att besöka. Det kan exempelvis finnas en avrådan till resor på grund av krig eller oroligheter, eller tips på vad man bör tänka på under vistelsen.

I väskan

Vad man bör packa ned i väskan beror visserligen på resmålet, men en del saker kan vara bra att tänka på. Tar man med sig saker som kräver eluttag, till exempel laddare till telefonen, bör man kolla upp om det är nödvändigt att ta med sig en reseadapter för olika uttag. Sårtvätt och plåster är alltid smart, liksom våtservetter och handsprit. Oförutsedda saker och olyckor kan alltid ske och det är därför bra att alltid vara väl förberedd. Värktabletter brukar kunna köpas som munlösliga tabletter, vilket är praktiskt att ha när man är på resande fot. Är resmålet en varm och solig plats kan solskyddsmedel och vätskeersättning vara passande.